Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Scopuri si roluri

leave a comment »

In ce masura este necesar demersul persuasiv cu privire la necesitatea acestui proiect? In functie de pozitia pe care fiecare dintre noi o are in societate, demersul este unul necesar, oportun sau stanjenitor. Cele trei categorii sunt – cetatenii activi si reactivi in domeniul dezvoltarii urbane, cetatenii care au sesizat ceva nereguli si aceia care au interese in perpetuarea pasivitatii si in opacitatea administratiei locale.

Astfel ca, in mod firesc, la deschiderea blogului si la inceput de proiect, adresam mesaje fiecareia dintre categoriile de persoane mai sus enumerate. Si facem acest lucru nu in vederea legitimarii a ceea ce urmeaza sa intrepridnem, ci in virtutea clarificarii rolului pe care fiecare il are in peisajul urban si potentialul loc in cadrul proiectului.

Pentru cetatenii activi si incisivi in ceea ce priveste dezvoltarea durabila, mesajul se transforma intr-o invitatie. Coerenta si concertarea actiunilor in domeniul urbanismului de guerrila pe care il propunem este esential. Vom monitoriza institutii, vom organiza intalnirii publice si spontane sub forma de flash mob, vom fotografia si incrimina public aberatiile arhitecturale si demersurile ilegale si imorale in ceea ce priveste asa zisa dezvoltare urbanistica. Evitam motto-uri proletaro-activiste, insa invitatia de a va alatura noua este o necesitate in economia proiectului.

A doua categorie sunt cetatenii care vad, aud, se impiedica, insa nu sunt decisi si precisi in a actiona.  Acuza, insa nu reclama. Sunt acei indignati muti, care aleg susoteala de salon in schimbul presiunilor pe care cetatenii sunt indreptatiti sa le faca in virtutea parghiilor legale care permit actiunea directa asupra deciziilor administrative. Motivele pentru care aleg activismul-discret nu sunt relevante aici, insa vom reveni cu amanunte.

A treia categorie este aceea pe care o invitam sa se opreasca un pic din patosul imobiliar si frenezia unei arhitecturi lipsite de sustenabilitate si eficienta. Acestei categorii vrem sa ii explicam si sa ii obligam la empatie. Vom explica relatia de determinism dintre constructii si trafic, vom prezenta rolul si argumenta necesitatea cladirilor patrimoniu si inca alte lucruri asemenea. Si daca la finele acestui demers argumentativ nu obtinem rezultatul scontat, in ceea ce priveste intentiile lor imobiliare, ii vom constrange la empatie – reclamam public, instigam populatia la utilizarea resurselor legislative de a stavili demersurile ostile convieturii urbane.

Va indemnam sa va identificati categoria in care v-ati plasat prin actiunile dumneavoastra de pana acum. Apoi, va invitam pe toti aceia care sunteti in categoria 2 si 3 sa migrati discret, dar hotarat, inspre prima categorie. Iar in final, admitem: de sus lipseste categoria functionarilor publici de resort. Omisiunea este una intentionata si rezida in convingerea si increderea ferma ca acestia sunt deja parte integranta a primei categorii.

deschide prezentare proiect

Va multumim pentru atentie si va mai asteptam sa poftiti pe la noi!

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Februarie 8, 2010 la 2:48 pm

Publicat în Uncategorized

Tagged with , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: