Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Piata Romana, nr. 7

with 2 comments

Despre neglijenta intentionata, un rau acaparator

al caldirilor care altfel nu pot fi dovedite. Sau cum proprietarii sunt stanjeniti de frumos si valoare atunci cand vor sa construiasca pe locul cladirilor patrimoniu.

În general, probelemele comporta doua dimensiuni majore: oportunitate si legalitate. Daca in ceea ce priveste legalitate, interpretarile sunt limitate, iar cadrul rigid, pentru oportunitate lucrurile se complica.

Ceva este oportun atunci cand este adecvat intamplarilor, cand este potrivit, indicat, favorabil. Asa scrie in DEX. Potrivit pentru ce?Indicat de cine? Favorabil cui? DEX-ul nu mai este util la acest nivel.

De ce aceasta analiza lingvistico-gramaticala? Pentru ca Piata Romana, numarul 7. Nicu Alifantis este cu 3 case mai incolo (chiar? Ce este la nr 10 in Piata Romana?).

Revenind. Haideti sa discutam aplicat pe acest caz.

Aspectele ce tin de legalitate. Institutul National pentru Monumente Istorice a cerut Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National a Municipiului Bucuresti si Directiei Generale a Patrimoniului Cultural a Ministerului Culturii si Cultelor, in noimbrie 2007, clasarea acestei cladiri in randul monumentelor istorice. Acesti demiurgi ai arhitecturii trebuie, cu puterea cvasi-mistica a stampilelor si semnaturilor domniilor sale, sa ateste valoarea de patrimoniu a unei cladiri. Divagam.

Conform Ordinului 2048 din 16 februarie 2009, capitolul VII Procedura de clasare de urgenta a bunurilor imobile* „(3) Declansarea procedurii de clasare de urgenta se efectueaza in maximum 3 zile de la identificarea situatiei imobilului sau de la inregistrarea solicitarii privind situatia imobilului”. Ceea ce pentru unii este maxim 3 zile, pentru vulgul profan sunt doi ani. Cladirea nu este nici pana acum clasata.

Aspecte ce tin de oportunitate. Aici stam si cugetam din mai multe puncte de vedere.

Este curent sesizata practica de a transforma o cladire-patrimoniu in bun public. Carevasazica, proprietarii cladirilor patrimoniu nu au voie sa le darame, insa nici nu sunt obligati sa se ingrijeasca de ele. Deci, la mijloc de daramat si restaurat sta neglijenta. Jos cu ialele, spargem geamuri, toate cele trebuincioase ca persoanele fara locuinta sa intelega ca acolo este un nou sediu social, incognito, insa boem. Plata insa nu se face pecuniar, ci in indici de distrugere. Propietar fericit, persoana fara locuinta fericita, insa raman terte instante revoltate. Aceasta ipoteza este confirmata si de faptul ca acolo este proiectat un imobil de sticla inca din anul 2005.

Efectele de lunga durata a acestor strategii sunt tare ghiduse. Acest abandon creeaza disconfortul firesc (e cu titlu de opinie!) al participantilor la viata urbei – ceea ce este daramat, ruginit si emana mirosuri altfel decat istorico-boeme este respins. Nu stiu in ce masura pot fi blamati aceia dintre noi care, odata vazand paragina in care aceasta cladire au ajuns, vad ca oportun pentru ei daramarea.

Categoriile esteticului sunt, cel mai adesea, recunoscute, nu cautate. Proprietarul imobilului din Piata Romana, nr. 7, se face vinovat de manipularea cetatenilor prin devalorizarea unei cladiri de patrimoniu. A urati, a brutaliza aceasta cladire este echivalentul cu a insinua miicimea istorica a Bucurestiului.

Dle. Alifantis, nu vreti sa va rescrieti piesa?

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Februarie 9, 2010 la 5:57 pm

Publicat în Comportament urban

Tagged with , , ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Probabil ca nu va mai dura mult pana cand un somptuos sediu de banca va schimba imaginea „boema” a pietei romane nr 7. Oricum, mai bine decat nimic

    Gabi

    Februarie 13, 2010 at 1:50 pm

  2. Gabi, bine ai venit pe blogul nostru. e facut tocmai pentru a combate ”mai bine decat nimic.

    Irina Zamfirescu

    Februarie 13, 2010 at 9:24 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: