Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Bucurestiul instant

leave a comment »

Ceausescu era un semi-ilegalist: se ascundea, dar nu il cauta nimeni. Si asa s-a nascut Bucurestiul.Pai cum asa?

Orasul se dezvolta in acord cu planuri ample, gandite in termenii durabilitatii si armoniei arhitecturale si conform cu norme urbanistice si de mediu conforme cu legislatia nationala si europeana. Glumesc. Sau poate sunt eliptica de un „ar trebui” sa se dezvolte. Insa povestea Bucurestiului din anii ’80 este pe atat de hilara, pe cat este de revoltatoare. Aceste notiuni, inca neinventate, erau inlocuite de vointa tovarasilor Ceausescu.

Arhitecti si constructori, amuzati, nostalgici, insa cu sarcasm trist povestesc la Reporter Special (Antena 3) cum si de ce Bucurestiul arata azi asa cum a fost proiectat in anii 80. Proiectatul presupune demersuri etapizate si procese de consultare si imbunatatiri premergatoare construiri. Astfel ca termenul trebuie inlocuit cu termeni din sfera verbului a se ivi. Bucurestiul anilor 80 s-a ivit conform cu ceea ce Ceausescu considera oportun de a raporta la centrul de comanda.

In cadrul emisiuni sunt depanate povestile Bulevardului Dacia, Pasajului Unirii si Lujerului, intersectia Plevnei cu Furtuna si cladirea Ministerului Justitiei. In fapt este povestea constructorului din epoca comunismului față cu absurdul.

Revenind la fraza de deschidere a acestei postari, se pare ca temerea cea mai mare a tovarasului era aceea a prinderii lui. De-aceea era dependent de spatii deschise. Orizonturi largi, campuri deschise, astfel incat dusmanul perpetuu, invizibil si inexistent sa nu il poate incolti. Spre exemplu, locul pe care acum se afla Bulevardul Dacia a fost un astfel de potential loc pentru potentialii lui inamicii. Farmecul unui dictator este acela de a face din vointa sa politica de stat..și de construcții. Astfel ca ceea ce acum se face cu consultari publice, cu avize de X si de Y si de Z s-a intamplat in 8 zile. Acest bulevard a luat locul maghernitei in doar 8 zile.

Aceeasi claustrofobie complotico-maladiva a stat si la baza construirii intersectiei dintre Calea Plevnei si Furtuna. Fie ca pericolul estimat de tovaras era mai ”iminent”, iertat fie-mi pleonasmul, fie ca estimarile cu privire la timpul necesar de constructie au condus la aceasta apreciere, lucrarea a durat 2 nopti si o zi.

In mod cert stiti regula – par samabata, impar duminica. Aici vorbim de numerele de inmatriculare si regula conform careia acestea aveau drept de a circula – ambuteoajele erau improbabile. Insa tovarasul, vizionar al epocii mall-urilor, a intrezarit necesitatea Pasajului Unirii. In anul 1987 pasajul a fonst contruit in lunile mai si iunie, matematic – in 2 luni.

Din caldurosul si comodul an 2010, putem sa ne amuzam un pic de istorisirile celor prezenti in materialul Antenei 3. Spre exemplu, lipsa de viziune in spatiu a lui Ceasusescu era rezolvata prin cladirile 1 la 1. Carevasazica, erau construite machete in marime naturală. Tovarasul banuia ca vrea un bloc. Drept pentru care se construia o banuiala de bloc in marimea in care tovarasul il dorea. Din panza, pefeleu, carton, se ridicau aceste machete uriase pentru a putea fi cuprinse de mintea generoasa a tovarasului.

Ridicularizarea gesticularii excesive era straina de mesterii din domeniu. Ceea ce pentru restul poporului era pretext de maimutareala, pentru acestia erau proiecte si schite conform cu, care acestia trebuia sa construiasca. Planul era spontan si schitat in aer de mana dibace a tovarasului. Au existat confuzii cu privire la decodarea acestor gesturi, iar pentru aceia responsabili cu lucrarile, situatia era un pic dramatica – Ceausescu folosea acelasi gest pentru a darama si pentru a construi, iar atunci cand indica limitele constructiei, asa cum le vedea el, deci cum trebuia sa se infaptuiasca, folosea linia orizontului.

Subiectul este stralucit, drept pentru care va recomand sa urmariti materialul (editia din 13 februarie). Avand in vedere experienta mea in domeniul analizei media, va recomand sa faceti abstractie de anumite aspecte ce tin de sfera sofismului  (daca reclama cu inversunare calitatea si stilul de constructie al tovarasului in unele locuri, in altele reclama actualului regim politic tocmai lipsa avantului proletar in constructii).

Iata si link : http://www.antena3.ro/emisiuni/reporter-special .

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Februarie 20, 2010 la 10:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: