Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Administratie ca-n filme, viata ca-n jungla

leave a comment »

Un primar este primar pentru ca la finele lunii primeste un salariu. Parcul nu este facut de Ontanu, Piedone, Chiliman, Volosevici, Negoita, Gheorghe Stefan, Ciuhandu etc, ci de un primar. Placutele care prezinta parcurile publice ca fiind creatia lor semi-dumnzeiasca – si acelea costa bani. Banii contribuabilului.

Daca doriti, exercitiul poate fi dus si mai departe. In definitiv, lucrarea nu a fost executata de primul gospodar (sic!) al urbei, ci de o mana de oameni care fie lucreaza in baza unui contract public (sic! din nou), fie pentru un salariu minim pe economie. Deci, sa mai temperam impostura asta proletara.

Functia de primar este o functie ca oricare alta. Indivizi, persoane fizice (vorba ceea!) isi depun un CV pentru a aplica pentru functia de primar. Fie ca sunt sau nu sustinuti de partide politice, campania electorala este in fapt un lung si agonizant interviu. La final, noi, stampilagii (scuzat fie-mi termenul), desemnam o persoana plecand de la prezumtiile de competenta si reprezentativitate.

Relatia ulterioara angajarii intre orice individ si angajator este mentinuta de faptul ca, la finele lunii, contul angajatului este alimentat cu recunostinta pecuniara. Sarcinile de serviciu sunt indeplinite in virtutea acestei cedari – servicii contra bani. Pentru a exemplifica, sa discutam despre Ion Popescu (personaj fictiv, a fi tratat ca atare!), inginer in proiectare din cadrul firmei Apoteotic S.R.L. (acelasi caracter fictiv, acelasi tratament). La sfarsit de luna, in contul lui Popescu intra suma de 880 lei. Semnatura oficiala a dlui. Popescu este Inginer, Apoteotic S.R.L. Chiar daca acesta proiecteaza rachete ce vor salva omenirea, semnatura acestuia nu va fi Ion Popescu, Salvatorul Universului. Cei 880 lei ii cumpara drepturile asupra semnaturii oficiale.

Sa presupune ca Ion Popescu este primar. Un primar, prin mandatul cedat de comunitate, trebuie sa asflateze, planteze, deszapezeasca, curete, etc. Face acest lucru in virtutea faptului ca fiecare dintre noi, platitori de taxe, impozite &Co asiguram un buget prin care domnul primar poate face toate acestea. Domnul Oprescu probabil ca si-ar da ochii peste cap la vazul acestei propozitii, uitand probabil ca noi avem mai multi ani de contributii, decat are dumnealui la Primarie. Renuntam la un pachet de tigari, un drum la Sovata si un cico cu prietenii pe luna pentru a cotiza la fondurile publice. Mai mult, dl. Ion Popescu poate sa asfalteze si toate celelalte pentru ca eu, contribuabilul, exist.

De obicei uitam sau refuzam sa ne mai gandim la jocul de roluri din cadrul comunitatii. Ne afundam in lecturi promotionale care ne vin odata cu ziarele (onorabila initiativa, parol!) si, in drumurile noastre cotidiene ne indeletnicim cu Jules Verne, Eliade si altii. Astfel ca, poate, unora ne scapa compozitiile libere din spatiile publice recunoscute si sub titulatura de parcuri. Pe acele bule metalice scrie cum ca parcul a fost realizat / reabilitat / infurmusetat / binecuvantat de X, unde X este numele repsectivului primar. In virtutea faptului ca eu, contribuabilul, asigur exercitarea functiei de primar prin cotizatiile lunare, dl Primar ar trebui sa treaca, sub numele domniei sale, numele fiecaruia dintre contribuabilii respectivului sector ori oras. Daca tot e ctitorie, sa trecem toti mecenatii, nu?

Daca vreunul dintre numele imprimate pe placute nu va suna familiar, poate aveti sansa sa-l vedeti pe la televizor. Sa luam un exemplu intamplator, domnul Piedone. Campanie ampla de mediatizare a actiunilor inerente functiei sale este coordonata cu capete luminate din studiourile Antena 1, 2 si 3. La Euforia nu ne uitam, deci nu ne pronuntam. Suna si se vad ca practicile de mediatizare proletaro-comunista de acum doua decenii. Dl. Piedone face, dl. Piedone drege, dl. Piedone este mantuirea! Nu putem imputa unui post privat felul in care alege sa-si construiasca grila de programe, dar ne enervam cand incearca sa ne reconstruiasca agenda publica. Le reamintim Antenelor ca dl. Piedone face si drege pentru ca noi platim si platim. Supramediatizarea este, in general, un fenomen dezirabil pentru clasa politica – Administratie in Prime Time. Insa eforturile ce stau in spatele datului bine pe sticla, si aici ne referim chiar si la aspectele estetice, par costisitoare si redundante. Mai ales cu unii primari ce par veniti pe lumea asta dintr-un tub catodic.

Din pacate, nici Internetul nu pare mai sigur. Din click in click ajungem tot la primarul Piedone. Pe situl Primariei Sectorului 4, domnul Piedone intinde mana inspre noi, beneficiarii virtuali ai serviciilor sale. Piedone este pentru tine! Nu, multumim. Noi ne doream doar un site informativ, transparent si usor de utilizat. Oare zambetul megaloman al dlui Piedone o fi si el un bun public? Daca tot am platit executia, am vrea sa vedem si noi caietul de sarcini pentru firma care a realizat site-ul.

Site oficial primaria Sector 2

Site oficial primaria Sector 2

Written by Irina Zamfirescu

februarie 24, 2010 la 2:16 pm

Lasă un comentariu