Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Paradoxul de a fi institutie publica

with one comment

Scopul unei institutii publice este de a servi interesul public al cetatenilor, de a identifica nevoile si de a gasi un set de solutii pentru a atinge maximul de fericire / satisfactie  posibil cu minim de costuri (orice tip de costuri).

Sa ne pogoram din sfera lucrurilor perfecte si a teoriilor acolo unde practica bate teoria si administratia publica bunul simt.

Normalitate si decenta actului administrativ s-a dovedit, de-a lungul carierei mele de ONG’ist, mai mult o consecinta a presiunii exercitate dinspre societatea civila decat o stare de agregare a institutiei si de spirit a functionarului. Astfel ca ne-am insinuat in institutiile responsabile cu si de proiectul Aqua Park prin aparatele de fax. Un kamikze al transparentei decizionale – trebuie convinsi de necesitatea publicarii documentelor de interes public (sic!). Ii convingem si ii constrangem sa ne dea documentele ce stau sau ar trebui sa stea in spatele proiectului.

Una dintre institutiile vizate sunt Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. Sa vedeti maestrie de sofism!

Principalele argumente utilizate de noi vizeaza limitarea spatiilor verzi, deficitare deja in Bucuresti, precum si marele deserviciu facut traficului in zona. Raspunsul ALPAB nu doar ca nu face referire la aceste doua majore puncte nevralgice ale proiectului, insa, spre amuzamentul meu, desfiinteaza fie logica elementara, fie institutia proprie.

Astfel, contra-argumentelor aduse de noi, ei raspund prin sensibilizarea audientei, banuite, probabil, de a fi deja atinsa de spiritul srabatorilor ce va sa vie. Proiectul se legitimeaza prin faptul ca vor fi create 300 de locuri de munca si prin sumele ce vor fi aduse la buget prin acest parteneriat public-privat. Noi intrebam de spatiile verzi, ei ne zic de bani la buget. Noi ne aratam scepticismul in fata proiectului, ei ne imbie la a ne bucura pentru alti 300 de contribuabili la bugetul de stat. Noi ne vrem parcul, ei ne vor usor confuzi.

Raspunsul devine si mai simpatic. Singura solutie pentru reabilitarea parcului se pare ca este un investitor privat. Citam din raspunsul institutiei: „ALPAB este interesat in a se asocia cu persoanele juridice private in scopul modernizarii si amenajarii […] Parcului Tineretului, deoarece nu dispune de fonduri proprii care sa fie alocate indeplinirii obiectivului de satisfacere a nevoilor comunitare, prin amenajarea pentru public a unui spatiu insalubru si neingrijit, fara utilitate”. Boldul le apartine. Fraza vine in sprijinul tezei mele conform careia cel ce a redactat prezentul raspuns nu are idee de cele mai mici notiuni de logica.

Ce ne spune noua fragementul?

  1. Parcul este o parloaga.
  2. Nu sunt bani pentru reamenajarea parcului.

Haideti inca un copy paste:

  • „OBIECTIVE: protejarea şi îmbunătăţirea aspectului peisagistic al spaţiilor verzi
  • construirea de noi facilitati de agrement si modernizarea celor existente (locuri de joaca, piste pentru biciclete, etc.)
  • educarea şi implicarea publicului în susţinerea şi protejarea naturii.”

Sursa: http://www.alpab.ro/ .Da, chiar situl institutiei.

Astfel ca, eu cred ca putem concluziona:

  1. ALPAB nu si-a indeplinit mandatul de a proteja si imbunatati aspectul peisagistic al Parcului Tineretului, el fiind un spatiu verde ajuns in stadiul unui spatiu neingrijit, fara utilitate. Deci, mal praxis.
  2. Insitutia nu are fonduri pentru a-si sustine activitatile descrise in obiectivele ei. Daca o institutie nu isi poate sustine activitatile pentru care a fost infiintata, si deci nu poate urmari obiectivele descrise in fisa ei de post, cum se justifica respectiva institutie? Mai mult, orice institutie, pentru a functiona (si in cazul ALPAB se pare ca vorbim strict de functionare la nivel  teoretic, pentru ca practic am vazut de ce sunt capabili) are nevoie de un furnicar – oameni, logistica, detergenti si mobilier. Cum justificam aceste costuri in conditiile in care nu sunt fonduri pentru atingerea obiectivelor?

ALPAB se transforma intr-o institutie sociala – creeaza locuri de munca. 300. Astfel ca propunem modificarea obiectivelor declarate (declarat, si nu practicat) cu acesta.

Colegiul Medicilor pare a fi un caz izolat. Propunem un colegiu al institutiilor-parazit.

Raspusnul oficial al A.L.P.A.B.

Raspusnul oficial al A.L.P.A.B.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 4, 2010 la 10:06 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] etc). Mai mult, nu mai tarziu decat iarna aceasta, ALPAB vedea o binecuvantare in proiectul AQUA PARK care vine sa salveze o bucata din Parcul Tineretului care este „o parloaga” din „lipsa […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: