Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Cerberul institutional

with one comment

In mod cert, intre functie si institutie fiecare dintre noi opereaza cu o ierarhie clara a valorilor. Fie suntem orientati inspre o anumita cariera, iar apoi cautam locul ce permite dezvoltarea socio-profesionala, fie tintim o institutie, dupa care vedem unde anume putem fi introdusi in schema de personal, intru realizarea idealurilor parintilor nostri. Scenariul numarul doi pare cel mai riscant: in lipsa unor ambitii si proiecte personale, tindem sa ne contopim in prestigiul si autoritatea institutiei.

Primim pe posta redactiei un mail de la Adrian. Multumim, Adrian. Cu ceva ani experienta si, in mod cert, rabdare multa, sursa noastra asista docil la sedintele Consiliului General din cadrul Primariei Generale a Capitalei. Da, id

Sala de sedinte, mai mult goala decat plina

Sala de sedinte, mai mult goala decat plina

entificam un prim actor – institutia.

Ziua – 26 februarie. Personaje: sa zicem Adrian si presupusul domnu’ Vergiliu, portarul institutiei. Iata, actorul numarul 2.

Domnu Vergiliu, persoana de o varsta medie, cu trasaturi comune, sade la poarta institutiei, strajer. In dinamica fireasca a actorilor, cele doua personaje interactioneaza.

Adrian doreste sa intre si, onest din fire, insa usor naiv, isi afirma adevaratele intentii: da, domnu’, vreau sa asist la sedinta publica.  Predictibil, desi avem in fata o institutie publica si o sedinta publica, raspunsul a fost nu.

Pai nu se poate pentru ca sedinta la care Adrian doreste sa asiste a inceput de mai bine de o ora.  Nu se vine cu o ora intarziere de la ora stabilita pentru o intalnire. Ar deranja si acolo sunt capetele luminate ale Capitalei. Nu le dorim deranjate. Adrian insa insista, stiind ca in fapt intratul dupa inceperea sedintei nu este un sacrilegiu. Domnu’ Vergiliu, bag seama, sesizeaza ca nu are de-a face cu un tanar ce doreste sa se adaposteasca de capriciile meteorologice ale unei ierni tarzii, si ii mai da o sansa. Va intra in cladire, va patrunde in sala de consiliu (pe care, conform cu ce a precizat mai devreme, o va deranja) si va vedea „cum stam”.

Da, mai este un singur loc. Insa hazardul face ca alaturi de Adrian sa mai fie o persoana care isi negocia accesul intr-o institutie publica de ceva mai mult timp. Astfel ca soarta l-a aruncat pe Adrian in afara institutiei.

Adrian si frizura lui rezista. Face un mic imprejur, iar pe latura opusa a institutie o alta intrare, spre care se indreapta. Si, pentru ca ne plac finalurile fericite, reuseste sa intre nestingherit.

Ajuns in sala in care se desfasura sedinta, observa doua lucruri fundamental opuse cu ceea ce ii fusese spus de domnu’ Vergiliu: sedinta nu incepuse si locurile libere din sala depaseau numarul locurilor ocupate.

Deznodamant.

Putem concluziona, fara a emite judecati (grave) de valoare:

–          excesul de zel, cu un fin parfum de abuz, incepe inca de la poarta institutiei. Portarul, ajuns acolo pentru ca si-a simtit vocatia de cerber in sange, decide caracterul public al unei sedinte publice (sic!);

–          caracterul masonic al Primariei Generale – sedintele publice trebuie tinute departe de public;

–          minciuna are picioare scurte. Observam ca sunt si usor betege – daca e sa fie minciuna, sa fie la ambele intrari.

Domnu’ Vergiliu, ia vedeti ce se intampla la cealalta intrare!

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 8, 2010 la 9:32 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Domnu’ Vergiliu,
    Cu cat va platesc domne’ astia la primarie? Va dau eu dublu. Veniti si la poarta institutiei mele?! Avem si noi nevoie de o selectie bazata „pe un sistem” a clientilor. E prea multa transparenta domnu’ Vergiliu. Ce trebuie sa stie ei tot?!

    Gabi

    Martie 9, 2010 at 9:13 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: