Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

20 de ani dupa

leave a comment »

In dimineata zilei de 21 decembrie 1989, Piata Palatului (actuala a Revolutiei) era sufocata de tancuri si taburi. Vreo zece oameni stateau pe langa Biblioteca Nationala, ignorand parca de acoperisul si mormanele de schele ce stateau sa se prabuseasca in strada. Muzeul National de Arta si Ateneul erau, la randul lor, strajuite de masinariile razboinice. Aerul rece era impregnat cu mirosul  incendiilor de peste noapte si al munitiei trase in nestire. Bucurestiul purta haine gri.

Facem un salt de doua decenii si exploram noul Bucuresti. Orasul si-a schimbat hainele si a trecut la o cromatica mai diversificata, la limita stridentei. Fatadele cladirilor sunt mascate de bannere uriase care anunta oportunitati pe masura. Cartierele muncitoresti, incep sa se acopere timid cu tot soiul de culori anapoda. Sirurile interminabile de blocuri construite la norma sunt fragmentate de cladiri din otel si sticla fumurie. Probabil acolo a trait, candva, un parc. Iar drumurile prafuite sunt incadrate de masini care au castigat la loteria parcarilor.

Una dintre zicalele nostalgicilor regimului ceausist spune ca nu avem suficienta vopsea ca sa acoperim tot ce a construit Imparatul Estului. Paralizam in fata acestei persiflari, asa cum am paralizat in procesul de reconstructie. Am  ales calea usoara – un strat superficial de vopseluri schizoide care sa ne asunda trecutul. Capitalismul romanesc se traduce prin masini incalecate in trafic, reclame luminoase pe blocuri cu tencuiala macinata sau prin spargerea (mai mult simbolica) a unui perete din apartamentul proprietate personala, confort 2.

Zgomotul de senile sau de AKM-uri de acum 20 de ani a fost inlocuit cu claxoane suburbane si injuraturi pe masura. Noul Bucuresti miroase a parfumuri de taraba ilegal-volanta si a shaorma.

Va trimitem in trecutul nostru recent (http://codrin-prisecaru.blogspot.com/2009/12/16.html) si va adresam doua intrebari. De fapt, ce s-a schimbat in orasul vostru? Cat de mult v-ati transformat in ultimele doua decenii?

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 17, 2010 la 7:47 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: