Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Strada Mihai Eminescu, nr. 186

leave a comment »

Sursa Hotnews,Fost imobil vechi din strada Mihai Eminescu

Sursa Hotnews,Fost imobil vechi din strada Mihai Eminescu

Justitia este ultimul resort pentru a contracara efectele unui abuz. Iar o decizie definitiva produce efecte, evident, definitive. Pentru a duce la indeplinire o astfel de decizie se apeleaza la un executor judecatoresc. Cand si aceasta este depasit, politia trebuie sa intervina.

In strada Miha Eminescu, intr-o zona protejata, se lucreaza la ridicarea unui imobil de 7 etaje. Caracteristicile zonei interzic o astfel de trufie: nu poate fi construit un astfel de imobil (anuntat a fi bloc de locuinte) in aceasta zona. Incompatibilitatea nu se limiteaza la aprecierile noastre, legea o sustine.

Ca si cum aceast lucru nu ar fi suficient, lucrarile au afectat serios locuintele din vecintatea imobilului-wanna-be, surpand peretii caselor si ducand la prabusirea unei case vechi.

In acest moment ne putem creiona doua directii in care sa ne indreptatam revolta.

  1. Constructorul. A sfida interesul public in favoarea intersului privat nu este, intr-o societate de consum, o crima. De aceea exista institutii tampon: acestea trebuie sa negocieze interesul celor doua parti si sa decida conform cu legislatia. Astfel ca firmei cu pricina, in lipsa dovezilor care sa ateste diverse practici oculto-ilegale, nu ii putem acuza de intentiile marete, cam de 7 etaje. Putem insa sa ridicam (sic!) suspiciosi din spranceana in fata uneia dintre minciunile lor: au anuntat intentia de a construi imobil de locuinte. Insa criza, bat-o vina, a blocat piata imobiliara. Deci pe parcurs se razgandesc si contruiesc un imobil de birouri. Ce mi-e una, ce mi-e alta, zic ei. Haideti, domnilor, nu vrem sa va jignim si sa va descriem cum, spre exemplu, traficul intr-o zona de cladiri cu birouri este fundamental diferit fata de traficul dintr-o zona cu apartamente. Si pentru a incheia cu acest actor, sa ii explicam ca declaratiile lipsite de proba sunt barfe. Acestia sustin ca riveranii au cerut banii pentru a nu mai face lobby pentru oprirea constructiei. Nu spunem ca nu ar fi adevarat, dar sa ne arate si noua o proba pentru ca o minciuna poate genera multe altele.
  2. Autoritatile. Care autoritati? TOATE! Azi suntem categorici si ridicol de agresivi pentru ca azi suntem nervosi rau. Sa o luam cumva cronologic. In faza de avizare. Autoritatile exista pentru ca exista legi. Prinosul pe care acestea ar trebui sa il aduca acestor minunate inventii sociale care le genereaza salariul este inlocuit cu dispretul si oportunismul. Ministerul Culturii, Primaria Sector 2, cu toate directiile-i din dotare, au primit adrese de la riveranii din zona cu privire la acest proiect. Bagam seama ca aceste instituii duc lipsa acuta de PR ori strategie de comunicare. Raspunsul acestora a pus in balanta doar impertinenta si sfidarea – daca situatia nu le este pe plac, sa se adreseze instantelor. Cu alte cuvinte, cetateanul face treaba de teren, iar institutia desface treaba birocratic. Cum a ajuns ca acel imobil sa obtina avizele de constructie cand, evident, nu isi avea cazul? Mai mult, atunci cand o instanta da un verdict in defavoarea unui astfel de proiect, exista doar doua posibilitati: toate instantele implicate in avizarea constructiei sunt fie proaste, fie infractoare. Zau ca nu jignim oameni, deci nu le putem aplica termeni precum „prosti”. Si daca tot am ajuns la acest capitol, sa aducem in discutia si politia. Cetatenii au iesit ieri sa blocheze cu propriile masini santierul. Politia s-a prezentat la „ fata locului” si a rezolvat situatia: santierul a fost eliberat de multimea zgomotoasa. Politia, conform statutului, apara litera legii. Legea a dat, asa cum am mentionat, o sentinta. Din nou ne aflam in postura deloc comoda noua: acei politisti fie nu pot/sti a citi litera legii, fie sunt fideli (aici lipseste un complement direct, nu ne hazardam sa completam fraza).

Casa din strada Eminescu nr 186 este compromisa. Imaginea institutiilor publice asemenea. Dar legea? Cu legea ce ati avut?

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 20, 2010 la 7:01 pm

Publicat în proiecte publice

Tagged with , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: