Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Catedrala Mahnirii Neamului

with 2 comments

In anul 2015, aproximativ 5000 de suflete se vor putea purifica si inalta pana la cota 110 metri. Vor avea la dispozitie 12 lifturi ca sa le fie ascensiunea mai usoara. Edificiul se va inalta pios in buza Palatului Parlamentului – alt locas de regasire pentru parlamentarii poporului. Se pare ca, pentru fetele bisericesti, ca si pentru muritorii de rand, marimea chiar conteaza.

Biserica Dreptei Credinte din Romania este in carti. Inutil si tardiv sa comentam noi, pacatosii, despre oportunitatea celei mai mari catedrale ortodoxe din Romania. Focul gheenei ne va inghiti pentru ca am indraznit sa intrebam daca am fost intrebati. Blestemul se va lasa sapte generatii in urma noastra pentru ca am cracnit cu privire la destinatia banilor nostri frumos impachetati in bugetul de stat. Afurisiti sa fim noi ce am fost necugetati sa vorbim despre estetica, costuri supradimensionate si lipsa de viziune a Bisericii care face management de suflete ratacite. Primim anatemisirea si propunem o abordare dincolo de inaltele ziduri ale viitorului locas.

Sa ne imaginam ca este o zi obisnuita de Boboteaza. Cinci mii de enoriasi pelerini sunt primiti cu dragoste in Catedrala Mantuirii Neamului. Emotia si evlavia sunt parte din pachetul all-inclusive oferit de BOR.

O buna parte dintre enoriasi vor veni din toate colturile patriei. Unii cu trenul, altii cu autocarul si altii, mai de clasa de mijloc, cu masina personala. Harta rutiera a Bucurestiului nu arata deloc promitator. Daca Biserica are vointa si putinta sa ridice o catedrala in 5 ani, bagam PUG-urile si PUZ-urile in foc ca drumurile de azi nu vor arata foarte diferit nici in viitorul cincinal. Enoriasii se vor incaleca in traficul bucurestean, se vor enerva si se vor cai. Slava ctitorului ca vor avea loc sa se spovedeasca. Mai multe artere vitale ale orasului vor fi blocate din motive de securitate si fluidizare. Forte de ordine (platite din banii nostri, pacatele noastre) vor fi dislocate sa asigure perimetre si filtre. Asa se face in faza de accesibilizare.

Suntem convinsi ca enoriasii nu se vor mai calca in picioare pentru a lua apa sfintita. Spatiul nu va mai fi o problema, nu? Posibil sa fie nevoie, din nou, de jandarmi si politisti comunitari care sa fie atenti la vanzatorii ambulanti neautorizati. Legea si ordinea guverneaza chiar si in zi de sarbatoare. Asa se face in faza de mentinere a ordinii publice.

Celor doua etape ne permitem sa previzionam o a treia etapa. Ar fi etapa incidentelor medicale, micilor infractiuni sau a deteriorarii unor bunuri publice (cosuri de gunoi, pubele, banci etc.). Poate suna fortat si rau-voitor, dar nu trebuie sa omitem si aceste riscuri specifice oricarei  adunari populare masive care nu se va bucura de sprijinul a armate de ofiteri SPP sau de organizatori de evenimente. Va fi un eveniment popular care, dincolo de dimensiunea unitatii in diversitate, va produce efecte si asupra celorlate doua milioane de suflete mai putin spovedite.

Asadar, iertata fie-ne cutezanta, ne hazardam cu alte cateva intrebari. Este Bucurestiul un oras pregatit pentru pelerinaj si turism eclesiastic? Va fi diferit un pelerinaj de Boboteaza de un meci de Liga I? Este sanatos sa suprapui o formula spiritual-arhitectonica intr-un iad urbanistic precum Bucurestiul?  Ce pozitie va lua Biserica Ortodoxa Romana, daca Palatul Parlamentului (viitorii vecini) va fi transformat in cel mai mare mall din Europa? In cinci ani se pot intampla multe.

Sursa:Mediafax. Viitoare catedrala

Sursa:Mediafax. Viitoare catedrala

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 25, 2010 la 1:14 pm

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Doamne ajuta!

  constantinescu

  Martie 25, 2010 at 1:19 pm

  • asa sa ne ajute cel de sus.Chiar, raspuns de la o doamna de la Ministerul Educatiei, rugata fiind sa ne ajute cu completarea unui chestionar: „daca ma ajuta Dumnezeu sa il completez saptamana viitoare” Deci, va zic..

   Irina Zamfirescu

   Martie 25, 2010 at 2:31 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: