Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Pe aici nu se transparenta decizionala si participare publica!

leave a comment »

Culmea panteismului: cladirile sa genereze abateri legale de la lege. Noul sediu al Primariei Generale a Bucurestiului are, asemenea mochetei portocalii (sic!), noi reguli de conduita, care reguli de conduita bat legile transparentei decizionale si participarii publice. De ce? „Pentru ca in sediul nou nu mai e ca pe Elisabeta, dom’le!”

Periplului intre noul si vechiul sediu cu o hartie parafata si incarcata de naduful si nervul societatii civile ii era fireasca preocuparea pentru raspunsul autoritatilor la misiva noastra. Vorbim aici de hartia in care semnalam ca modul in care urma sa se adopte bugetul, precum si structura bugetului, nu sunt tocmai conforme cu normele, asteptarile si firescul democratiei si dezvoltarii durabile – vezi https://preadetot.wordpress.com/2010/03/22/post-telefonic-temporar-deranjat/ . Drept pentru care ne imbracam frumos, ne taiem unghiile si taxam regulamentar cartela de metrou. Tineri activi, voiosi si cu spirit critic – definitia a la carte a ONG-istului, reprezentanti a mai multor astfel de stabilimente, intram emotionati si patrunsi de mirosul de nou ce razbate inca de la intrarea in sediu.

Mirosul de nou al mobilierului este in puternic contrast cu mirosul de vechi al naravurilor. Sedinta publica ce urma sa dezbata bugetul era anuntata pentru ora 13. Ora la care ne-am insinuat in fata sediului a fost 12.45 – ne gandim ca avem sa bajbaim pe holurile noului sediu si nu am vrea sa pierdem preambulul. Strecurandu-ne printre stivele de cutii care inca indicau starea de nomadism institutional, suntem intampinati in usa institutiei de un strajer. Firesc, asa se intampla – suntem intrebati cine suntem. Cetateni. Ce vrem? Si noi, la sedinta publica de dezbatere a bugetului. Nu se poate! Nu? Nu. Bine. Atunci plusam. Suntem reprezentanti ai unor organizatii non-governamentale. Brusc se agita spiritele militienesti in jurul nostru care, prin diviziune mitotico-militieneasca, ajung la numarul de 5-6. Poate chiar mai multi. Carevasazica, cetateanul care este si ong-ist suscita interese deosebite si tratamente asemenea.

Usor descumpaniti, repetam obsesiv cuvintele „dreptul nostru” si „sedinta publica”. Analog, adica tot obsesiv, ne sunt repetate „reguli noi” si „sa primim ok de sus”. Nu, nu vorbesc de mantuirea lor si ok-ul providential. De sus ne asteptam noi izbandirea statului de drept. Insa, sus tacere. In tot acest timp, cetatenii declarati a fi ong-isti stau inghesuiti in holul institutiei, in coltul din spatele usii de acces. Si, va rog, luati absolut ad litteram aceasta descriere. In jurul nostru raman 3 din cei 5-6, poate mai multi strajeri institutional, agitati si grijulii ca noi sa nu iesim din perimetrul din spatele usii.

Bineinteles ca este, din nou, speculata moneda locurilor indisponibile. Dar societatea civila s-a imprietenit cu Realitatea TV. Realitatea TV era sus, in sala de sedinte, presa fiind o alta categorie de cetateni – tura aceasta cetateanul privilegiat (se pare ca o camera de filmat bate discursul complicato-abstract ce mentioneaza respectarea legilor). Telefonic, ne este confirmat – mai sunt locuri. Mai mult, Realitatea TV semnaleaza domnilor de la prezidiul PMB cum ca exista jos ONG-isti ce nu pot patrunde in sediu. Ei si?

La ora 13.15, obositi de a ne negocia drepturile, abandonam sediul. O jumatate de ora de negot, gardianul anihileaza cetateanul, iar abuzul legea.

Hilarul nu este complet fara tichia de margaritar. Aflam ca reprezentnatii aparatului administrativo-masonic ne acuza de lipsa de interes – dupa ce depui o contestatie, nu ai buna cuviinta si disponibilitatea de a veni sa o sustii. Noi am facut-o, insa intre noi. La parterul institutiei in care de sus nu mai vine nimic, cu o audienta jalnica – mici cerberi institutionali, convinsi ca sediul de pe Dambovita le da mai multa autoritate.

Propunem instalarea unei custi – locul poate fi chiar placut: soarele bate bland prin usa de termopan fumuriu si cu vedere spre apa statuta a Dambovitei. Scrieti dumneavoastra pe ea „ONG-isti si alte categorii de cetateni care nu sunt presa”. Si asa mai stabilim o noua regula in noul sediu cu vechii oameni.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Martie 30, 2010 la 9:22 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: