Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Nu ne mai mancati trotuarele!

with 2 comments

O saorma trebuie sa priasca. Nu poti lua lipia suprasaturata de grasimi la subtioara si sa pleci sa infrunti Bucurestiul. Asa s-au nascut restaurantele-trotuar. Care trotuar? Al meu, al tau, al lui – al nostru, al tuturor.

Saormeriile sunt circul foamei al societatii capitaliste – oricine vede ce, cat si cum mananci.

Aglomeratiile urbane s-au pricopsit cu tot soiul de stabilimente amplasate strategic. Tine de spiritul comertului: ca sa-ti mearga afacerea, ai nevoie de vad. Or vadul este, de regula, intr-o zona supraaglomerata din oras. In cazul saormeriilor insa, patronii au plusat. Si-au dat seama ca nu este suficient sa ai vad. Trebuie sa fii, la propriu, in mijlocul vadului. Adica, taman acolo pe unde trecatorii grabiti incearca sa se strecoare printre masinile parcate pe trotuarele capitalei.

Pentru ca piata este deschisa, statul incurajeaza competitivitatea, iar saorma merge la romani, fiecare foarte mic intreprinzator trebuie sa fie vizibil, zgomotos si olfactiv prezent pe piata. Olfactiv, se rezolva atat, dar atat de simplu – nu cred sa existe legiferat sectorul olfactiv. Daca gazul tevilor de esapament sunt noxe, emanatiile saormei sunt miresme. Nu mi-a fost dat sa aud un discurs public despre caracterul nociv al acestor mirosuri. Poate nu este si cei ce se plang dau semne de aristocratie.

In ceea ce priveste zgomotul, saorma merge mai bine pe muzica. Nu o sa pic in pacatul saormarilor manelisti – nu cred in existenta acestei categorii. Slabiciunea in fata saormei nu are statut social, financiar, educational, etc. Cu totii, in fata unei saorme, suntem tabula rasa. Coloana sonora a saormei are o singura trasatura generalizatoare: rasuna!

Si ajungem la ceea ce genereaza furie: cum se impun aceste stabilimente ale foamei vizual. Sa luam un exemplu intamplator: saormeria din capatul strazii Selari ( acolo unde da Lipscaniul  in Dambovita). Mai mult decat carpeta verde iarba wanna-be, este instalata, subtilizand mai bine de jumatate de trotuar, o bara de inox. Pare un verdict manihesit si elitist: cei impresurati de semicercul descris de bara sunt cei alesi! Pentru restul, sucuri gastrice acide, moartea papilelor gustative si sa va chinuiti in chinul etern al inghesuielii pe un trotuar pe atat de mic pe cat sunteti de oropsiti ai soartei culinare!

Saormeria din apropiere de Gara de Nord a ridicat miza: a pus pe frumoasa carpeta mese destinate, evident, mancatului. Mesele sunt inalte, cu scaune elegante, demne de o zona precum aceea. Pentru ca master-chieful are nevoie de liniste pentru a se reculge si a pregati prea-delicioase saorme, deosibta locatie a integrat trotuarul in propria-i administrare. Trecatorul ce indrazneste sa nu fie client calca cu sfiiciune pe carpeta verde, jenat fiind ca isi pune talpile pe ceva ce nu ii apartine. Uita ca dedesubtul carpetei este trotuarul – unul public, asa cum orice trotuar este in virtutea utilitatii lui si a functiei cvasi-primare umane de a merge.

Mancarea gunoi, asa cum este denumita institutional saorma, aduce verdele in Bucuresti. Nu vrem noi mai mult verde? Poate este raspunsul firesc al al intreprinzatorilor la cerintele noastre. Stabilimentele foamei se intersecteaza cu apetenta cromatica a vietii sanatoase. Trebuie sa zambim macar bunavointei de a alege pentru aceste carpete urbane o culoare pe care noi o invocam des.

Pe masura ce apar noi saormerii, ne dispar trotuarele. Saormeriile apar pe masura ce oamenii sunt infometati. Si iata un stralucit rationament, in virtutea acestor doua argumente: ne mancam propriul tortuar!

Din nou, saormerie

Din nou, saormerie

O saormerie

O saormerie

O alta saormerie

O alta saormerie

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Aprilie 7, 2010 la 2:33 pm

Publicat în Comportament urban

Tagged with , , ,

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. in niciun fel si in niciun caz. Voi ceda presiunilor si voi manca o saorma. Sa vad bualii despre ce e vorba!

    Irina Zamfirescu

    Aprilie 12, 2010 at 12:35 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: