Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Disfunctii urbane

leave a comment »

In ultimele zile, orasul a fost tot mai adesea comparat cu jungla. Discursul jurnalistic intra in clisee de sezon: un spatiu antropizat din regiunea temperat-continentala este comparat cu un spatiu salbatic si ecuatorial, greu accesibil, asa cum il recunoastem doar din pozele si documentarele de la televizor. Insa, cat de legitima este o asociere intre cele doua dimensiuni?

Bucuresti, miezul unei zile aglomerate si innorate. Un motociclist de peste 1,80 metri se inghionteste, la propriu, cu un nene mustacios si burtos, care nu pare sa aiba mai mult de 1,60 metri. Scena se consuma in plin trafic. Nenea caruia nu i-a fost harazit sa fie cool si inalt, dar care detine o frumusete galbena de Dacia 1300, cere un time-out cat sa se indrepte spre portbagajul masinii. De acolo extrage o butelie de gaz (probabil goala) pe care o transforma in scut si incepe sa-si intimideze adversarul motociclist. Stop.

Daca facem o minima analiza pe acest cadru, observam ca nu intrunim conditiile minime pentru a fi gazduiti de o jungla. Nici unul dintre protagonisti (motociclistul inalt, soferul cu butelie si cameramanul pasiv si amator) nu pot nutri la titlul de rege al junglei. De fapt, nu pot fi nici macar niste larve in acel ecosistem. Facem aseasta presupozitie, deoarce aceste animale urbane au un potential autodistructiv greu de gasit in literatura de specialitate.

Vehiculele care stranguleaza traficul sau care incearca sa se strecoare pe langa ringul de box ar putea fi comparate cu niste liane sau arbusti. Asta doar daca ai fi Pablo Picasso. Vegetatia luxurianta din jungla este un obstacol apriori pentru elementele din afara ecosistemului. Or in cazul orasului, vehiculele care ne asigura noua transportul intre doua scene de lupta si alte trei de injuraturi, in mod categoric sunt controlate de aceste fiinte bipede despre care am spus ca nici macar larve n-ar putea fi intr-o jungla sadea.

Daca e sa judecam situatiile acestea dintr-o perspectiva antropologica, am putea gasi niste explicatii plauzibile. Ghertoiul de bloc a ajuns la un nivel de confort maxim care il alieneaza. Vanatorul de alta data face mici comisioane prin oras pentru mama soacra. De exemplu, sa-i schimbe butelia de gaz. Cei mai seducatori masculi ai tribului si-au tras motor si agata pustoaice de 16 ani. In ultimele mii de ani, instictele animalice au fost educate si reduse la scara. Procesul de dezanimalizare s-a accelerat profund in ultimele trei secole, de cand cu revolutia industriala. Asadar, Homo Sapiens Sapiens de astazi nu mai are nici coltii atat de puternici, nici muschii atat de fermi si nici privirea atat de agila.

In ciuda acestor factori care au alterat metabolismul speciei umane, se intampla sa mai asistam la mici rabufniri ale omului ancestral chiar in zilele noastre. Fix in mijlocul traficului nostru. Barbati nemultumiti de micimea lor (masurati cum vreti dumneavoastra) se dueleaza verbal si fizic, sfidand secolele de educatie bisericeasca sau laica. Cu priviri bovine si transpirate, incearca sa-si avertizeze partenerii din trafic ca ei pot manca o gazela (sau un hamburger) fara sa foloseasca focul!

Nu vrem sa intram in butade moralizatoare. Nu ne pasa de traficul din orase. Nu ne pasa ca soferii se bat sau ucid oameni. Pur si simplu, vrem sa le aducem in discutie, dincolo de „jungla” si „oras”, pe partenerele de viata ale cavalerilor din trafic. Incercam sa punem bazele unei miscari de solidaritate cu aceste domnite care nu au avut norocul sa-si lege destinele de barbati adevarati.  Suntem profund ingrijorati ca, inafara poluarii si a incalzirii globale, specia umana este amenintata de un nou pericol real.

Barbatia nu se mai consuma in dormitor, ci se mimeaza in trafic.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Aprilie 10, 2010 la 9:23 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: