Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Si Domnul a zis: „Sa se defriseze 4 hectare!”

leave a comment »

Aparent deviant, numarul masinilor angajate in trafic este invers proportional cu sporul natural. Defetismul mioritic pare preschimbat, in societatea moderna, in frustrari specifice capitaliste. Doua masini per familie, familiile recunoscute de stat ca institutii ori concubinaj, ajung toate, in diferite momente ale zilei, in trafic.

In Targu Mures, traficul a ajuns la osul surescitat al administratiei locale. Inca de prin anul 2000 se discuta, se calculeaza, se negociaza si se planifica o centrura ocolitoare. Centurile sunt bune si daca mai si ocolesc, sunt minunate. De ce discutiile dureaza 10 ani? Pentru ca Romania este recunoscuta ca o tara cu un mare apetit pentru discutii.

Inainte de orice, proiectul care aduce modificari la nivelul geometriei urbane necesita un studiu de impact. Acesta apreciaza efectele pe care un proiect le are asupra: mediului, dezvoltarii armonioase a orasului, factorilor sociali si economici. Se ia proiectul si se trece prin furcile caudine ale tuturor posibilitatilor. Pentru proiectul soselei ocolitoare au fost realizate doua astfel de studii.

Primul a suferit de doua boli cronice ale dezvoltarii urbane: anti-eco si expirat din pricina discutiilor mai sus descrise ca fiind mult prea lungi.

Discutia a ajuns pana la cele mai luminate capete ale statului. Si aici vorbim de capete de resort. Domnul Borbely si-a dat si el cu parerea si cu avizul. Daca prima varianta viza despadurirea a aproximativ 8 hectare, dl. Borbely, probabil obisnuit cu injumatatiri de buget pe timp de criza (sic!), a semnat documentul care nu permite mai multe de 4 hectare de padure doborata.

Acesta a fost contextul. Acum, sa intram in sedinta de consiliu care a avut loc la Targu Mures si care a fost anuntata, laudabil, in presa locala si prin afise stradale – barfa municipala pe tema acestui proiect. Carevasazica, toata lumea este poftita sa participe, insa nu toata lumea este invitata. Dintre cei invitati, cu inalta si distinsa atentie si consideratie, de municipalitate: preoti, presedinti de asociatii de locatari, cetateni de onoare, profesori universitari.

In mod cert, cetateanul este de onoare daca municipalitatea ii ingroapa in ea onoarea. Conform zicalei cu mana ce hraneste si cainele, cetateanul nu va renunta la onoarea de a plati abonamente la servicii publice injumatatite. Concluzia onorabililor: proiectul este minunat, initiativa laudabila, iar padurea victima colaterala.

Reabilitarea termica castiga simpatia cetatenilor. Simpatia cetatenilor aduce prestigiu presedintilor de asociatie. Prestigiul aduce bani. Este un silogism in mai multe etape, insa descrie clar firul rosu al relatiei dintre administrator public si adminitrator de bloc. In definitiv, marimea nu conteaza – iar administratorii intre ei sunt colegi, deci se sustin. Concluzia administratorilor:  proiectul este necesar, initiativa demna, iar padurea, si ea, in drum.

Dar ajungeam la cea mai cvasi-liberala categorie socio-profesionala: preotul. Conform fisei de post, preotul propavaduieste cuvantul Domnului. Firesc, Dumnezeu trebuie intrebat ce vrem sa facem cu gradina lui, de unde si invitatia adresata preotilor. Insa preotul uita pe cine reprezinta si negura uitarii se asterne pe constiinta lui – el reprezinta 70.000 de enoriasi! Deci, in Targu Mures, pe cap de preot, stau (spiritual, evident) asezati cumintei si obedienti 70.000 de enoriasi. Oile Domnului sunt devotate si mereu gata de a impartasi punctul de vedere binecuvantat. Nu-i de mirare ca toti vad in padure un lucru necurat, strategic plasat de Satana, in drumurile cotidiene spre si dinspre, firesc, biserica prelatului.

Aroganta de a te erija in vocile asa zisilor enoriasi ascunde mai mult decat oprimism duhovnicesc. Mai mult, sunt tentata sa fac calcule ce tin de dari netrecute prin catastiful financiar al institutiilor statului – daca chiar are acest numar de enoriasi, credinciosi activi si cu teama de cele de sus, ganditi-va cati mor, cat se casatoresc, cati isi boteaza pruncii.

Dincolo de suspiciunile deloc noi ce planeaza asupra preacinstei unor preoti, incurajam acest prelat sa candideze pentru postul de primar chiar el. Daca exista 70.000 de oameni care converg in opinii cu el, are asigurati suficienti votanti cat sa sparga piata electorala.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Aprilie 27, 2010 la 5:47 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: