Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Ce este Ordonanta 114/2007 si la ce este ea buna?

leave a comment »

Spatiul verde, conform Registrelor Localitatilor

Spatiul verde, conform Registrelor Localitatilor

Spatiul verde nu se vede, nu se simte si nu se respira: spatiul verde se Registrul Localitatilor. Calitatile empirice ale acestor spatii sunt in puternica contradictie cu vointa politica: spatiul verde este acela care este recunoscut ca atare in aceste catastife institutionale, catastife ce nu vad lumina zilei.

Ordonanta 114 / 2007 este minunata! Aceasta stipuleaza imposibilitatea de schimbare a destinatiei spatiilor verzi. Intr-o tara cu spatiu verde deficitar (26 de metrii patrati per individ, minimul European, deci obligatoriu, fiind de 50) este fireasca aceasta norma. Obligativitatea de a planta este mult mai complicate decat obligativitatea de a nu taia. Oare?

Registrul Localitatilor este un fel de cartare a acestor zone verzi. Un functionar public ar trebui sa strabata orasul si sa noteze spatiile pe care le sesizeaza a fi verzi (aceasta este o simplificare sinistra). In momentul acesta, mai mult de 99% dintre orase, sa spunem cvasitotalitatea oraselor din Romania, nu au acest functionar in “teren”. Deci Registrele nu exista.

Cele mai de sus sunt premisele, iar concluzia, in logica sistemului legislativ romanesc: modificarea ordonantei astfel incat singurele spatii verzi care sunt subiectul interdictiei de realizarea a unor proiecte imobiliare sunt acelea prezentate ca atare in mai sus mentionatele non-existentele registre.

Aceasta situatie ma duce la perpetua hulita teorie a formelor fara fond. Cronologia nu a fost niciodata punctual forte al decidentilor politici, insa pare fireasca ordinea obligativitatilor: masura de realizare a registrelor este anterioara acestei modificari a ordonantei. Si asta pentru ca inexistenta registrelor arunca in nulitate insasi norma. Dar poate existenta teoretica a acestor documentatii este suficienta. Sau disparitia spatiilor verzi va facilita realizarea registrelor prin numarul mic, din ce in ce mai mic, al spatiilor verzi.

Conform actualului registru, spatiile verzi din Bucuresti sunt: parcul Herastrau, parcul Cismigiu si parcul Carol. Petecele verzi de printre parcuri, unde sunt majoritatea parcurilor pentru copii, IOR, Circului sunt iluzii, stihii palide ale unor parcuri. Practic, toate aceste incorect-numite de noi spatii verzi pot deveni, daca maine se voteaza ca atare, spatii construibile.

Situatia este cu atat mai tragica cu cat, in Romania, tot ce este construibil va fi construit.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Mai 24, 2010 la 6:26 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: