Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Ce-Re planifica o revolutie post-modernista

with one comment

Complementaritatea este dezirabila. La nivelul cuplului, micro-comunitatilor, comunitatilor, clasei politice si Universului, in genre. Dar  cand complemnetaritatea dintre administratie locala si cetatenii rezida in ignoranta (este o nuanta diplomatica pentru naduful, coruptia, lipsa de transparenta) din partea primilor si frustrarile si diseprarea celor din urma, situatia este pe atat de trista, pe cat de dezirabila.

Centru de Resurse pentru participare publica si-a suflecat manecile, a strans o gasca de Bucuresteni curiosi si dispusi la voluntariat si face treaba administratiei locale. Astfel ca, in fapt, discutam de functionari publici voluntari. Concret: 82 de voluntari vor bate drumurile Bucurestiului, vor indetifica locuri ce trebuie reanimate si vor creiona planuri de dezvoltare urbana durabila si in acord cu eficienta, calofilul si firescul.

Exercitiul este mai mult decat unul dezirabil de participare publica. Imperativul acestui demers decurge firesc din abandonul si pasivitatea administrativa in fata evidentului: Bucurestiul aluneca in sfera unor elemente contrare dezvoltarii urbane conforme cu decenta. Proiectele pe care ONG-urile inteleg sa le dezvolte in acest sector releva insa un fapt curios – cetatenii sunt intrigati si dispusi chiar ei sa genereze schimbarea pe care administratia publica ignora sa o faca. Dincolo de rezultatele palbabile la finalul acestor campanii,rezultatele intermediare sunt cu mult mai relevante. Ceea ce pare idealism intr-o faza initiala este cu mult depasit prin dorinta de implicare activa in proces. De dragul concretului, voi cuantifica teoria de mai sus: Ce-Re a propus 40 de locuri pentru aceasta explorare urbana si s-a vazut “nevoita” sa dubleze numarul de participanti.

Energia Bucurestiului, din pacate, sau, de dragul retoricii, din fericirii, acum este in cetateni. Regretabil, este o energie combatanta, pentru ca s-a nascut din dorinta de a reconstrui ceea ce administratia publica a lasat sa se “desconstruiasca”.

Vorbim de revolutii – coasele au fost inlocuite cu aparate foto, revolta distructiva cu disponibilitatea de a furniza expertiza si alternative, baricadele opuse s-au convertit in complementaritatea dintre vointa si putinta. Cei 86 de participanti din acest week-end la haladuiala boema prin Bucuresti au frumuseata grupului revolutionar care doreste reinstaurarea firescului prin parghiile firesti ale democratiei participative.

Deznadejdea cetateneasca va fi inclocuita de participarea cetateneasca. Discursurile panicarde despre ruinarea culturala a Bucurestiului vor face loc procesului de “negociere” intre planurile pe care, la final de proiect, acesti voluntari le vor pune pe masa administratiei publice. Iar, la final de proces, va exista un cheag de oameni care isi va puatea asuma din renasterea Bucurestiului.

Clasa politica este, conform normelor lingvistice, o notiune abstracta, insa cei 86 de oameni sunt indivizi cu CNP-uri si cu un loc clar definit in dinamica sociala. Beat this!

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Mai 27, 2010 la 6:48 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Foarte bine ca se implica voluntarii insa este important ca autoritatile locale si cetatenii sa se implice si ele. Este si datoria lor de a ajuta la aceasta, ei sunt beneficiarii, cu totii suntem. Nu sunt din Bucuresti insa de cate ori ajung aici ma simt ca la mine acasa. Iubesc Bucurestiul, traiesc prin el, prin frumusetea si istoria lui. Haideti sa nu distrugem istoria unei capitale ci sa o protejam si sa o provom asa cum a fost nu cum am vrea. Pacat ca se pierde din frumusetea unei capitale europene prin indiferenta cetatenilor care asteapta sa faca cineva ceva, dar nu ei si autoritatile publice care asteapta taxe pentru a-si rotunji destul de bine venitul. Cetateni si oameni politici nu mai asteptati solutii, solutiile stau in propria voastra atitudine, gandire si exprimare.

    Ionut LANG

    Mai 28, 2010 at 2:45 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: