Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Bugetul desertaciunii

leave a comment »

Investitiile publice asuma un amplu proces de analiza si negociere. Responsabilitatea pentru dramuirea fondurilor publice, dincolo de dimensiunea tehnico-juridica a gestionarii acestor fonduri (sau, din contra, doar in virtutea acestei dimensiuni), genereaza procesul necesar de analiza. In ceea ce priveste negocierea, publicul, despre ai carui bani discutam, este amplu, indecis, mofturos si carcotas.

Descentralizarea a creat micro-comunitati puternice, conduse de micro-zei cu micro-ample planuri de dezvoltare. Bugetele locale sunt precum iepurasii de ciocolata de Paste: sunt foarte grasuni, insa, in cvasitotalitatea cazurilor, sunt doar un invelis de ciocolata plin de aer. Drept pentru care necesita o gestionare pe cat de atenta, pe atat de frustranta: la final de proces, sumele foloste pentru investitii sunt umilite de sumele pentru salarizari ale aparatului de stat, achizitii publiceori ori subventii sociale.

Sa luam un exemplu deloc intamplator: Primaria Municipiului Bucuresti. Se pare ca din 2005 incoace totalul bugetului a fost de 6.4 miliarde de euro. Din aceasta suma, 90 de milioane au fost investiti efectiv. Restul, salarii, pixuri si agende. POS DRU ne indeamna sa investim in oameni. Nu isi are cazul – investitiile aduc imbunatatiri, or functionarul public de Bucuresti nu prea simte aerul imbunarii si profesionalizarii. Deci, ramanem la 90 de mil de euro in 5 ani.

Sa discutam despre nevoile bucurestenilor, asa cum emana ele din investitiile primariei. Ceasuri poleite, cantatoare si personalizate – 35.000 euro per ceas, 20 de ceasuri per Bucuresti. Care dintre discutii ar fi relevanta aici: importanta metafizica de a sti unde esti plasat, atat in timp, cat si in spatiu (ceasurile poarta inscriptia zonei in care se afla situat) ori presiunea estetica asupra orasului care necesita mobilier urban altfel decat comun ori ieftin?

Marcaje pe trotuare care ne indeamna, aproape politicos, sa folosim trecerea de pietoni pentru, firesc, a traversa. Cetateanul care nu foloseste trecerea de pietoni este: fie orb, fie aventurier, fie nepasator. In ceea ce privente orbirea, in mod cert terapia cromatica nu este de niciun folos. Aventurierul este pietonul „adrenachoolic”, frustratul lipsit de masina, deci care nu are „ce sa calce” pentru emotii tari. Strecuratul printre masini, in mers, stationand, dar musai cloxonand, este singura lui defulare.

Nepasatorul nu lacrimeaza in fata unor sanctiuni, riscuri sau a bunei cuviinte in trafic. Daca nu ii pasa de norme, sansele sa fie cromatico-sensibil sunt reduse spre minime. Fiecare dintre marcaje a costat aproximativ 3000 de euro. Si sunt..nenumarate.

Planurile minucipalitatii, cu grija de buget si atentie la cetateni, vizeaza: plaje de-a lungul Dambovitei si dusuri pe strazi. Incercam sa ne imaginam procesul de negociere intre binele comun si eficacitatea investiei. Si la final de exercitiu imaginativ, ne aflam in fata lemei: avem niste maluri, sa le facem strand! Dar cum tichia de margaritar nu este desavarsita, se pare ca exista suspiciunea dusurilor publice. Solutie pentru o problema neidentificata inca.

Procesul de negociere al nevoilor comunitatii va scoate la iveala grave suspiciuni de tendinte schizoide  intre vointa maselor si putinta administratiei. Ne este cald? Ne dau strand. Mirosim a furie? Ne dau dusuri publice. Suntem sinucigasi? Ne dau marcaje pietonale. Suntem dezorientati? Implanteaza ceasuri. Dar pentru deznadejde?

Ceea ce vedeti in imagine sunt 3000 de euro

Ceea ce vedeti in imagine sunt 3000 de euro

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Iunie 11, 2010 la 1:59 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: