Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Planeta Sectorul 5

with one comment

Eficienta institutiilor publice este dependenta de existenta unui sistem functional. Functional asuma mai multi parametri, nu neaparat dependenti de deontologie, cat de simtul comun. Comunicarea: site-ul, telefonul, faxuri si registratura sunt principalele mobile si imobile de comunicare intre cetateni si institutie.  Transparenta decizionala: facilitata de cele mai de sus, asuma un flux continuu si directionat dinspre institutie inspre cetateni. Climatul general: componenta fireasca, inevitabila a oricarui organism format din oameni care trebuie sa colaboreze. Triada aceasta fundamenteaza functionalitatea sau, in cazul de fata, disfunctionalitatea uneri instituii publice.

De exemplu: Primaria Sectorului 5. In vederea unei lecturi facile, va invitam sa va aruncati un ochi pe http://www.sector5.ro/ . Daca domnul Vanghelie nu ar fi in constiinta populara si chiar in ethosul comun al Bucurestenilor, site-ul nu v-ar ajuta sa aflati cine-i domnul cu stampila. Fie domnul Vanghelie s-a dezis de site, fie site-ul l-a bagat in spam pe primul cetatean al sectorului. Tot o scanare relativ in diagonala a siteului ne arata: ultima actualizare a fost efectuata in 10 mai. Din 10 mai incoace (adica 28 iunie), Sectorul 5 este intr-o stare de criogenie administrativa. Ceea ce intriga este lipsa anunturilor a sedintelor publice. Intriga, in cazul de fata, este a celor neinitiati. Oricine care a avut de-a face cu acest exercitiu necesar administrativ – sedintele consiliului local, stie ca Sectorul 5 se aduna spontan, iar aceste aceste sedinte sunt emanatii ale aceleasi spontaneitati. Site-ul nu a functionat mai bine de o luna (aprilie). Telefonic, raspunsul implacabil: Stim, incercam sa il reparam! Dupa ce site-ul si-a revenit in simtiri, se afla in stare comatoasa, iar stirile care se perind in fata utilizatorului sunt acelea cu privire la directorii si adresele postale ale scolilor de pe raza sectorului, intr-un demers laudabil de incurajare a scolarizarii. Daca cetateanul persevereaza, suna la secretariatul Consiliului Local unde zilnic, iritata, insa perseverenta, dna. anunta cum ca nu s-a stabilit data sedintei. Si toate astea pana cand: Maine, maine este sedinta. Euforia vestii contracareaza consternarea: legea conform careia orice sedinta publica trebuie anuntata cu 5 zile inainte pare un moft.

Mutandu-ne, in cadrul aceleiasi institutii, insa la comisia de urbanism: sedintele acestora sunt saptamanale si publice, conform statutului. Raspunsul doamnei secretare, alta decat cea deja mentionata: membrii comisiei se intrunesc cand considera de cuviinta. Se strang si discuta. Dumneai nu poseda cunostinte para-administrative de a intra in mintile membrilor consiliului si a vedea necesitatea. Cand sunt, sunt.

Iar situatiile mai sus detaliate sunt, din nou, prilejuri de bucurie maxima si acest lucru pentru ca fie doamnele secretare raspund, fie ca postul telefonic nu este temporar deranjat, asa cum este la momentul depanarii acestui text.

Viata in cetate poate deveni extrem de banala. Hazardul probeaza insa uneori teorii ale ridicolului la care si Proust ar privi descumpanit. Generalizarea este un act interzis unei minti reflexive si articulate, dar cand Primaria Sectorului 1 raspunde la intrebarea cu privire la data sedintei publice a consiliului local cu “exista un zvon, insa nu il putem confirma: maine”, iar la ora 16:20, cu 10 minute inainte de sfarsit de zi a unui bugetar, raspunsul este, cu umilinta, “nu este confirmat, insa probabil maine”, parca o generalizare mica (sic!) este pe cat de tentanta, pe atat de fireasca.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Iunie 28, 2010 la 2:09 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. No comment!

    Gabi

    Octombrie 13, 2010 at 1:04 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: