Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Tenorul buff in prime-time

with one comment

Nu mai tarziu de marti, domnul Oprescu ne tinea din nou in fata televizorului. Este edilul sef al capitalei (sic!), deci nu putine sunt ocaziile in care in domnia sa trebuie sa graiasca natiunii. A fi administrator, in genere, este un lucru complicat, insa a fi administrator de metropola damboviteana trebuie sa fie un lucru extrem de complicat, delicat si, pe alocuri, iritant. Dar, fara urma de tagada, comunicarea publica este vitala. Pentru ca: mandatul este unul temporar, niciodata suficient, vrei sa vorbesti cu alegatorii nu doar in audiente sau in urma unor cereri pe 544/2001 si, de ce nu, pentru ca asa se face in democratiile maturizate.

Domnul Oprescu, invitat prin videoconferinta in studioul TVR, explica cum a inteles sa aplice ordonanta 63/2010. Este o discutie de fond importanta, cu toate ca nu este in fapt obiectul acestei postari. Sintetizand: Guvernul zice ca nu mai sunt bani. Deci trebuie redus numarul anagajatilor din aparatele de stat. Pentru ca argumentul sa capete ciclicitate, aceasta masura trebuie sa aiba ca si consecinta directa economii, adica bani. Domnul Oprescu alege sa desfiinteze posturile vacante pentru ca, in logica domniei sale, oricum primaria este sub numarul necesar de angajati. Nu contestam, insa nu intelegem cum se face ca desfiintarea unor posturi care in fapt nu sunt ocupate de nimeni determina in mod direct economii la bugetul de stat.

Revenind la intalnirea de marti seara. Nu intram in teoria canalelor de comunicare in masa, insa este relevant, in acest context, sa readucem in discutie insasi ratiunea de a fi a mass-media: vector de comunicare. Ca orice vector de comunicare, ea, presa, nu vobreste cu un interlocutor de dragul suetei, ci pentru consumatorul de media – telespectatorul, cititorul, ascultatorul. Da, ascultatorul docil, curios totusi si intotdeauna direct beneficiar al actului jurnalistic. Deci, domnul Oprescu marti a vorbit nu doar cu crainicul TV, ci cu noi, cu toti aceia care au urmarit stirile TVR de marti de seara. Si cum intelege domnul Oprescu comunicarea, intr-o seara torida de marti? Pornind de la o neintelegere (a se citi in sensul propriu – dl. Oprescu nu a deslusit ce a spus dna. din studio) s-a iscat o pleiada de cuvinte,  mai mici si mai mari, mai multe mai mici, si, cum li se cuvin cuvintelor mici, un ton pe masura. Domnul Oprescu a tipat la noi.  Ridicarea tonului, in multe dintre culturile lumii, nu este un lucru la indemana ori apanaj al unor functii publice. Dar culturile difera, iar functiile publice, si ele, sunt traduse diferit.

Ridicam aici o problema de filosofie a limbajului – in terminologia curenta, pentru functii de stat mai este utilizat termenul de “demnitar”. Deducem, ca radacina acestui termen este demnitate. Insa specificatiile cu privire la demnitatea cui, fata de cine, formele de manifestare lipsesc. Precum multe alte notiuni abstracte, traducerea efectiva a termenului este in responsabilitatea simtului comun. Fiecare isi traduce demnitatea conform cu propriul sistem de valori si cod etic. Nu putem extrapola, marti seara a fost, in mod cert, un accident. Insa demnitatea nu stim sa comporte accidente.

Stire TVR: http://www.tvr.ro/articol.php?id=86647&c=49

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

August 6, 2010 la 10:43 am

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. Daca nu as sti din experienta directa ca asa stau lucrurile cu Oprescu, poate n-as crede…

    Gabi

    Octombrie 13, 2010 at 1:07 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: