Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Facultatea de Drept comite stangacii

with 2 comments

Sa faci ce zice popa, nu ce face el! Deci, cum ar veni, sa faci cum inveti pe bancile facultatii de drept, nu dupa cum invoca ea legea. Invatatura populara si intelepciunea seculara nu par insa sa mai aiba de-a face cu normele de drept si cu statul, asa cum ar trebui el sa fie conform teoriilor politice.

In anul 2005, printr-o ordonanta de Guvern, care a fost intarita in 2007, prin alta ordonanta de Guvern, se interzicea schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Ce e verde, asa sa ramana. Dar cu 2 ani inainte prima prevedere care protejeaza spatiile verzi, Primaria Sector 1 a aprobat un PUZ, legal, insa nu si moral (sa nu intram in polemici cu iz filosofic, insa legile se nasc tocmai pentru a preveni situatiile in care bunul simt ar putea fi incalecat de apucaturi meschine, individuale sau de grup). Astfel ca, in 2003, a fost avizat pozitiv un PUZ care prevedea construirea a ceva (ceva orice, dar din betoane) pe spatiul verde. Si cum anii au trecut, mai precis 5, PUZ-ul a expirat. Beneficiarii acestuia insa au insistat si au revenit in 2009 cu aceeasi cerere, dar de asta data la PMB – este singura institutie care poate aviza PUZ-uri in Bucuresti. Doar ca PUZ-ul, in forma lui din 2005, este ilegal. Transformarea zonei verzi in zona construita nu poate fi avizata, nu poate fi luata in considerare serios fara a abuza de lege.

Si ce fac beneficiarii – Facultatea de Drept si o doamna avocat (deci tot cu legea in mana si in minte)? Ce stiu ei mai bine – apeleaza la lege. Si asa au ajuns in instanta cu acuze la adresa PMB, si acum citam: “ un refuz nejustificat in conditia in care documentatia depusa este completa, iar obligatia de a supune aprobarii CGMB a acestui act administrativ subzista din anul 2002”. Deci dosarul este complet, de ce se cramponeaza institutia? De lege si de toate binefacerile ei.

Paradoxul provine de la cei care reclama incompetenta PMB – spiritul si litera legii, valorile si etica din spatele sistemului de drept. Nu ne asteptam ca facultatea de drept ori un avocat, oricare ar fi acesta, sa dea dovada de valori ecologiste – si asta in virtutea faptului ca asteptarile noastre sunt de cele mai multe ori inselate, deci am decis sa nu ne mai asteptam la astfel de lucruri. Insa, parca niste deontologie si profunzime nu strica unor materializari ale conceptului abstract de legalitate.

A existat o dezbatere publica pe tema acestui PUZ – probabil prea multa democratie pentru a fi inteleasa de reclamanti. Au fost centralizate observatii cu privire la acest PUZ si urmeaza ca acesta sa se discute in sedinta Consiliului General al Primariei Bucuresti. Invitam reprezentantii Facultatii de Drept sa ne explice paradigma in care se afla si cum se face ca un PUZ care si-a pierdut valabilitatea trebuie sa existe in virtutea faptului ca a mai existat odata si in ciuda legilor care zic ca nu se mai poate.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Octombrie 6, 2010 la 10:11 am

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. Of, of, justitia mea..!

    Gabi

    Octombrie 13, 2010 at 1:10 pm

  2. […] Argumentele, de o parte si de alta, au fost oarecum predictibile: reprezentantii ONG-urilor cu legea care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, legea sanatatii publice si alte cateva legi. De cealalta parte, avand in vedere ca avem in scena conaisseurs ai sistemelor legislative interstelare, firesc, tot legea. Si in plus, ceva lamentatie. Nu revenim acum pe fondul problemei. Si asta nu pentru ca am fi superficiali, preferand formele goale ale confruntarilor, ci pentru ca intr-un post anterior am discutat despre usoarele discrepante majore intre cererile partilor si legea (pentru articolul cu pricina, click aici). […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: