Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Cultura cinismului sau cinismul culturii?

leave a comment »

Am invatat, cu totii, ca arta nu trebuie sa aiba grija frumusetii. Estetica uratului este un concept modern, pe care prezentul l-a imbratisat, incurajand contrastele. Contrastul accepta raul necesar pentru potentarea binelui imperativ. Si asa s-a nascut carciuma imensa Lipscani. Si, poate, ideea Bienalei Tinerilor Artisti din Palatul Stirbei.

8 octombrie – 7 noimebrie: Bienala Tinerilor Artisti. Eveniment care aduna artisti din n state intru emulatii spirtuale, asa cum orice eveniment artistic provoaca. Si asa cum sade bine tuturor celor ce sunt de-ale artei contemporane, trebuie sa existe un element neconventional. Scena: Palatul Stirbei. Cu ocazia acestui eveniment, portile impunatorului edificiu se deschid pentru a confirma coerenta intru paragina Palatului – interiorul este asa cum este reprezentat si de fatada: intr-o stare avansata de degradare si abandonat. Contrastul dintre lucrarile expuse si Palat poate, intr-adevar, confirma teoria validata de arta – discrepantele genereaza stari emotionale puternice. Insa, daca odata vizitat locul, starea emotionala pe care o rezervati este doar de vibratie artistica, atunci Palatul nu isi merita proprietarii de drept. Si anume catatenii.

Lucrarile sunt artistic presarate printre igrasie, pereti lipsiti de bucati de tencuiala si crapaturi adanci in perete. Intr-adevar, acesta este, a la lettre, un spatiu neconventional. Insa avand in vedere ca vorbim de un spatiu al unui monument de clasa A (reluam, aceasta este sintagma birocratica pentru monument istoric de importanta nationala), acesta este un spatiu imoral, obscen de imoral prin abanondarea unui edificiu in care cu totii avem interes si, prin noi, istoria.

Organizatorii si-au facut, din punctul nostru de vedere, un deserviciu enorm din organizarea acestei expozitii aici. Nu incriminam niciun moment un astfel de eveniment, in sine. Incurajam arta si, firesc, orice manifestare a ei este nu doar oportuna, ci necesara. Insa arta neconditionata ne este un concept strain. Am invatat sa facem rabat de la traditional, de la calofil, insa nu si de la decenta. Amplasarea unesi astfel de expozitii in Palatul Stirbei in paragina pare sa valideze paragina, ci nu galeria de arta. Iar validarea unei astfel de paragine nu face cinste nici organizatorilor si, din pacate, nici manifestarii artistice.

Din nou, citam din dl Ovidiu Popescu, se pare un mecena in scena artistica Bucuresteana: “Desi nu este prima dezvoltare de acest fel, se doreste a fi un proiect de pionierat si de buna practica in integrarea noului si vechiului in arhitectura contemporana”. Ni se permite, in acest punct, sa fim usor paranoici? Daca domnul Popescu sustine “integrarea vechiului” in Absolutul Contemporan, putem sa avem suspiciunea unei potriviri de agende intre cele doua parti? Aceasta este strict o ipoteza de lucru, deci nu o acuza.

Noi nu am putut identifica decat doua circumstante atenuante pentru organizatori:

  1. au ales acest loc pentru a gasi un pretext pentru deschiderea portilor catre noi, cetateni, si a face un real “audit” al starii in care se afla imobilul;
  2. intreaga galerie este un test: daca intri in expozitie si pleci cu sentimentul revelator si curator de a fi fost partas la Arta, si esti lipsit de frustrarea si revolta unui loc istoric batjocorit, in mod cert exista probleme in structura ta de cetatean.

In cazul in care oricare din aceste doua ipoteze pot fi validate, ramane totusi o nostalgie usor retorica (sic!): cum se face ca artistii nu vad igrasia de exponate si nu vad monumentul de cladire?

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Octombrie 15, 2010 la 1:08 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: