Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Ba pe-a PUZ-ului Poligrafiei!

with 2 comments

Tocmai ce s-a consumat si ultima etapa premergatoare intrarii proiectului PUZ Poligrafiei in consiliul general spre votare – consultarea publica. Adusi in sala unde doar oamenii mari au voie, oengisti si propritarii terenurilor, deci elaboratorii PUZ-ului, in sala de consiliu a Primariei Generale, cu mic, cu inverstitor, aciuiati in tabere, veniti sa isi expuna punctul de vedere. Totul s-a desfasurat conform procedurii si asteptarilor.

De o parte avem ONG-uri, de cealalta parte dl. Prodecan al facultatii de drept (irelevant, nu dam nume), precum si dna avocat Chereches, dimpreuna cu sotul domniei sale, avocat de-asemenea (dam nume, este relevant). Intre cele doua parti: un culoar intre doua randuri de scaune, precum si PUZ-ul inpricinat, deci viziunile cu privire la legislatie si amenajarea spatiului urban.

Argumentele, de o parte si de alta, au fost oarecum predictibile: reprezentantii ONG-urilor cu legea care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, legea sanatatii publice si alte cateva legi. De cealalta parte, avand in vedere ca avem in scena conaisseurs ai sistemelor legislative interstelare, firesc, tot legea. Si in plus, ceva lamentatie. Nu revenim acum pe fondul problemei. Si asta nu pentru ca am fi superficiali, preferand formele goale ale confruntarilor, ci pentru ca intr-un post anterior am discutat despre usoarele discrepante majore intre cererile partilor si legea (pentru articolul cu pricina, click aici).

Frumusel, ordonat, precum sunt toate lucrurile la facultatea de drept, domnul Prodecan ne-a vorbit aproximativ 20 minute (un interval imens in conditiile unei dezbateri publice extrem de limitate ca timp) despre dl. Stoicescu. Cum care dl. Stoicescu? Dl. Care a lasat prin legat (?!) ca 3/8 (sic!) din averea domniei sale sa revina facultatii de drept cu conditia ca orice profit de pe urma acesteia sa devina burse, ajutoare sociale, camine si o serie de alte facilitati pentru studentii de la facultatea in cauza. Evident, nu punem decat sub nobletei gestul domniei sale, dar ce treaba are asta cu spatiul verde si cu ordonanta 114/2007? Noi vorbeam de spatiul verde, dl. Prodecan despre cele 53 de milioane investite in studenti, noi vorbeam despre respectarea legii, dl. Prodecan dadea inainte cu studentii merituosi, definiti ca fiind aceia cu media peste 8. Noi cu PUZ-ul, dl Prodecan cu virtutile. Nu-i bai, virtutea e buna, insa ne intoarcem in cercul vicios al mijloacelor care justifica scopul. Si daca studentii acestia merituosi ajung in instante precum dna. Chereches, care cere reactualizarea unui PUZ expirat inca din 2007, noi am ridica din spranceana la aceste investitii.

Si iata ce trecere frumoasa facem la cuplul Chereches. Dna, mai vulcanica din fire. Dl., mai rezervat, insa cu replici acide tinute sub limba si eliberate strategic. Impreuna: familia Chereches. Cu o naivitate virginala, dna Chereches explica cum a achizitionat, in 2002, un teren cu 35 de ramasite ale unor cladiri. De unde spatiu verde? Avem de-a face cu un grav caz de mal praxis: pai cum, dna. Chereches nu a cerut de la Primarie documentatia inainte de achizitionare si nu a vazut ca acel spatiu este cartat V1a = spatiu verde ce nu poate sa isi schimbe destinatie? Caci daca nu a facut intocmai, despre ce avocat vorbim aici? Unul slab. Mai mult, banuim si de chiul pe cei doi avocati de la cursurile de retorica din facultate: unui argument precum limitarea spatiului verde, deci precaritatea calitatii vietii pentru un bucuresti betonizat, domniile lor raspund cu: “nu este o zona locuita. Deci, cine sa se bucure de un parc acolo?”. Plusand, argumentul de guerrilla utilizat de noi “sunt mii de victime anuale ale poluarii in Bucuresti”, dl. Chereches isi releva calitatea de semi-providenta: “nu moare cine trebuie!”. Deci exista o lista! Si dl. Chereches o are.

Despre dl. Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, nu se pot spune multe aici. Pentru ca el nu a vrut sa spuna mai multe decat ca “legea este ambigua, speta e complicata, consiliul general se va pronunta”. Noua specialitate a dlui. Patrascu este diplomatia, neutralitatea si impecabilitatea in lipsa de argumente.

Ce mai e de spus? Poate ca, cel mai important lucru al discutiei de azi, concluzia care a fost trasa inca din deschidere de catre reprezentantii Primariei: “se va face o analiza pe marginea consultarii, va fi inaintata catre consilieri, iar acestia vor decide”. Consilierii, alesii nostri in fruntea Bucurestiului vor avea intelepciunea si discernamantul de a analiza, cantari si decide. Nu? Sau se tem de lista dlui Chereches?

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Octombrie 18, 2010 la 9:17 pm

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. Foarte bun si la obiect si acest articol! Si in plus, apreciez ca e scris fara partima, dar cu acid si haz bine incorporate. Cine stie? poate inca mai functioneaza vechea zicere RIDENDO CASTIGAT MORES…

  gabi

  Octombrie 21, 2010 at 12:30 pm

 2. E o mare placere sa citesti scriitura lui Irina.
  Admiratie pentru stil, eleganta, ironie si la obiect.
  Felicitari !
  Cit priveste consilierii. Vai Doamne ! E unul acolo ….! „mare revolutionar” . Ala de urla prin Piata Universitatii in epoca zonei libere de neocomunism… *** Dinca Dumitru, semiscolarizat pe la f frecvente. Cum naiba s-a ales asta consilier ? Daca si ceilalti sunt cam tot din acelasi aluat…? Ce facem ? Parca vad ca se da unda verde la distrugerea spatiului verde, cu asemenea consilieri care habar nu au de binele public ci doar de „importanta” lor

  mariana

  Octombrie 21, 2010 at 9:15 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: