Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Zero parale

leave a comment »

Primarul Neculai Ontanu a revenit pe micile ecrane. Aproape in prime-time si de-a dreptul in studiourile B1TV. Pret de aproape o ora s-a conversat cu doi jurnalisti pregatiti constiincios cu intrebari deloc provocatoare. Actul jurnalistic n-a reusit sa desluseasca actul administrativ in care este angajat domnul Ontanu. Totusi, timpul s-a scurs mai lin printre emanatiile distinsului ales.

 

Intriga a fost asigurata de anuntul domnului primar de a juca intr-o liga mai mare. In 2012 va candida la Primaria Generala a Capitalei. Cei zece ani de primarie de sector il recomanda. Plus ca, intre timp, s-a mai schimbat si compozitia alifiilor. Care alifii? Alea care ung omul simplu si-l transforma intr-un competitor feroce. Dincolo de ambitiile constitutionale si umane ale domnului primar, in retorica domniei sale am observat niscaiva apucaturi care i-ar putea ingreuna accesul la fotoliul de Primar. Facem un pustiu de bine si ii acordam putina consultanta. Cand va deveni Primar, promitem sa-i acordam mai multa Consultanta.

  1. Rolul administratorului umil si apolitic care gestioneaza cateva mii de miliarde de lei (vechi), in beneficiul comunitatii nu mai prinde la public. Suntem in 2010, an de criza si de grija. Toti ochii sunt pe bani acum. Daca au disparut, noi vrem sa stim de ce. Daca ei exista (si mai este si excedent, dupa spusele domnului Ontanu), vrem, din nou, sa stim de ce. Nu ne aratati banii, doar sursa.
  2. Este profund indecent sa afirmati public ca cetatenii pe care ii pastoriti nu sunt informati si ca ar trebui sa se mai documenteze inainte de a se revolta in varii probleme. Invatati sa ascultati/cititi. La intrebari de genul „De ce  s-au schimbat de 3 ori, in 2 luni, dalele din Parcul Tei?”, nu se raspunde niciodata cu „Dar n-a fost investitie din bugetul local, ci privata. Contributia a fost de zero lei, zero bani.” Raspunsul ideal ar fi incercat sa cuprinda argumentele si logica edilitara din spatele amenajarii acelui parc. Va rugam, domnule Ontanu, nu-i mai certati pe cetatenii comuni cand se uita urat la investitiile repetitive si neinspirate din jurul lor. Dumneavoastra va laudati cu zece ani de domnie la primarie. Ei, nu se pot lauda cu cele doua decenii de absurditate si indolenta in guvernare. Fie ea mare sau mica.
  3. Este riscant sa promiteti ca, odata ales, veti activa si imputernici structuri ferme care sa controleze legalitatea constructiilor ce rasar din piatra de patrimoniu. Formal, stim ca acestea exista. Unde este plus valoarea? Cumva insinuati ca numai cu sceptrul de Primar ati putea starni controalele in teren?
  4. In actul comunicarii, limbajele non-verbal si paraverbal  au o pondere de 93%. Pe verificate. Va sugeram sa va calibrati discursul in functie de numarul de participanti. Daca sunteti doar dumneavoastra, in intimitatea oglinzii, sunteti liber sa spuneti orice si oricum. Problema devine delicata cand alaturi de dumneavoastra sunt mai multi receptori umani, plus un cameraman impertinent care tine cadrul cam detaliat cu mimica dumneavoastra. Asadar, va recomandam maxima prudenta cand afirmati ca ati demolat nenumarate constructii ilegale. (Apropo, mai primiti cu 544/2001? Nu stam mult, promitem!)
  5. Uniunea Europeana nu da bani gratis. Daca sunteti intrebat despre oportunitatea unui proiect, cu telegondola de pe Colentina in frunte, nu raspundeti NICIODATA ca banii erau gratis si ca ati fi fost mai putin inteligent daca nu puneti mana (laba?) pe finantare. Ideal ar fi sa raspundeti conform urmatoarelor criterii: impact pe termen mediu si lung asupra mediului si asupra vietii economice locale, dar sa nu uitati de impact social. Daca va incapatanati sa raspundeti ca la talcioc, nu faceti decat sa-i enervati pe colegii dumneavoastra din departamentul tehnic care se ocupa de documentarea respectivului proiect. Lecturi obligatorii pentru dumneavoastra: http://www.inforegio.ro/ si http://www.scribd.com/doc/10969427/Codul-bunelor-maniere .

Probabil astazi, domnul Neculai Ontanu a plecat de la birou spre studioul B1TV cu urmatorul proverb in gand: Zeii au hotarat ca virtutea sa fie obtinuta cu sudoare. Desi a avut toate conditiile (contractuale, oare?) pentru a ne seduce definitiv si iremediabil, a sfarsit intr-un proverb mai tragic si fatalist: Gura pacatosului adevar graieste! Pacat, domnule Ontanu! Ajungem la vorba bengalezului: Nu poti sa pasti o vaca in pom si sa usuci orezul cu vorba.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Octombrie 20, 2010 la 8:16 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: