Prea de tot

Just another WordPress.com weblog

Legalitate, consultare, transparenta si moloz. Mult moloz.

with 3 comments

Ulita fantasmo-futuristica Buzesti – Berzei – Uranus – Calea Rahovei: Dl. Oprescu ne spune ca proiectul este minunat, ONG-urile demonstreaza ca nu este legal, moral si oportun. Prezumtia de protejarea a binelui comunitatii de catre administratia publica locala este o gluma proasta. Deci, ce facem?

Precaritatea calitatii traficului din Bucuresti este o axioma. O traim, nu o mai demonstram. Si atunci, masuri sunt necesare. Largim benzile pentru a face loc masinilor. Evident, din nou, o propozitie adevarata in sine. Insa, ceea ce o Primarie trebuie sa faca, este sa demonstreze ca solutia propusa nu este un truism, ci o solutie. Si atunci, largirea de pe Buzesti, cum o dovedim a fi oportuna?

Un proiect de o asemenea amploarea necesita un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Ceea ce putem traduce in strategie si planificare, cam cum se intampla toate lucrurile in administrarea oricarui lucru. Ceea ce proiectul propune nu este schitarea amatoristica a inca 2 benzi pe o ulita din Bucuresti, ci va fi o sosea care pleaca din Calea Buzesti si trece pe la Berzei, Uranus si se propteste in Calea Rahovei. O sosea care este prezentata de municipalitate printr-un contur. Studiu de oportunitate? Studiu de impact? PUZ? Detalii impuse de legislatia in vigoare. PMB este eficient: de la departamentul de Paint-arie (multumim Windows pentru ca exista) a plecat conturul viitoarei sosele. Si daca tot nu au cadadicsit cu studiile, de ce ar face-o cu obtinerea avizelor? O schita in Paint nu poate necesita deranjul Ministerului Dezvoltarii si Ministerului Culturii, deci o avizam la birourile de la etajul inferior, la Arhitectul Sef.

Cele doua dungi trasate la Paint-arie rad de pe fata arterelor Buzesti si Berzei niste cladiri de patrimoniu si trec prin niste zone protejate. De cine? De lege. Care lege? Una egala cu cea de sus mentionata si ignorata. Deci tratament egal pentru legile egale. Astfel ca PMB nu poarta grija unui Minister (Culturii, evident) usor amortit si somnolent, si trece cu parafa si peste neglijenta lui. In definitiv, somnul Ministerului Culturii naste Lipscaniul!

Majoritatea cladirilor de pe aceasta artera sunt intr-o stare avansata de degradare. Si, iata-ne, din nou, in fata unei axiome. Indignarea comun(ala) striga: demolare! Draga Indignare, unde erai cand bugetul capitalei, ani la rand, a avut buget zero pentru reabilitari cladiri patrimoniu? Dar, stimata Indignare, unde esti cand Ministerul Culturii, responsabil de cladirile de patrimoniu, le lasa cuprinse de mucegaiuri si vegetatii aeriene (admiram opera lui Cioran si, da, militam pentru spatiile verzi, insa nu in si peste structurile cladirilor). Sa ridice piarta importiva cinematografului Buzesti acela care a trimis o sesizare catre PMB ori Ministerul Culturii pentru a reclama, in calitate de cetatean, ca ii este incalcatul dreptul la cinematograful Buzesti!

Iar cand cetateanul motaie in cladirea de patrimoniu, departe de problemele strazii sale, se ivesc premisele ideale pentru o teapa infipta fix in dreptul de proprietate. Astfel se contureaza o alta suspiciune de ilegalitate in proiect: modalitatea in care PMB a declarat ca proprietatile oamenilor sunt de utilitate publica, ca trebuie sa fie expropriati si ca trebuie sa fie (stra)mutati. Incepem, firesc, cu evidenta: nu exista un studiu de oportunitate si de impact, deci nu exista fundament pentru declararea acelor cladiri ca fiind de utilitate publica. Aceasta nu este emanata din birouri si hartii, utilitatea publica este demonstrata. Proprietarii insa sunt deja evacuati.

Din fundal, domnul Oprescu: ” La ala ii reconstruiesc fatada la 250 de metri in spate”. Ala este cinematograful de mai sus. Si identificam deja un pericol indepartat, insa ne hazardam un pic: daca peste doi ani domnul Oprescu nu mai primeste de la noi stampila, va fi somer. Si, asa cum o arata cifrele, somerii iau calea strainatatii. Avertizam Italia: daca va bate la porti un anumit Sorin Oprescu care spune ca stie si poate, va darama Colosseumul si il va reface, din mulaje in ghips, un pic mai incolo. Care Colosseum? „Ala”.

Anunțuri

Written by Irina Zamfirescu

Noiembrie 25, 2010 la 9:55 pm

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. aveti perfecta dereptate: cei ce acum sprijina actiunea cu argumentul „igienizarii” unei zone „sufocate de maghernite” ar trebui sa afle sau sa recunoasca, daca sunt sinceri cu ei insisi, ca cea mai mare parte de raspundere pentru halul in care a ajuns zona Berzei-Matache-Buzesti (si din pacate TOATE zonele istorice ale orasului: Lipscania, Mosilor, Calarasi etc) revine direct Primariei (Primariilor) ca administrator al intregului patrimoniu comunitar; si indirect tuturor acelor „bucuresteni” care, desi locuiesc si se misca prin orasul asta, nu au nici un fel de reactie in fata actiunilor de mutilare si de stergere a memoriei locurilor …
  ipoteza ca oprescu ar putea fi somer peste doi ani, nu ne intereseaza, iar pe susnumitul cel mult il poate amuza.. aceasta „diametrala” fantastica nu e altceva decat o mare afacere imobiliara, pe care n-a mosit-o acest Primar General, dar din care, probabil, va trage si el un ce profit. faptul (fara sa avem dovezi sau sa cunastem detalii..) ca aici este vorba de o afacere imobiliara pentru care onor Primarie a Capitalei este doar un supus intermediar, ar explica subtirimea pana la sublima absenta a unor proiecte urbanistice de dezvoltare durabila a zonei, in beneficiul si cu consultarea bucurestenilor. daca avem dreptate si cine va profita din aceasta afacere, vom vedea atunci cand vor deveni publice proiectele imobiliare pentru construirea frontului demolat acum ..si atunci cand va cadea, treptat, si frontul estic al arterei Buzesti-Berzei, supus unei presiuni imobiliare sporite, fiind sensibil mai slab reprezentat, mai discontinuu si mai usor de „minat”, fara a avea nevoie de vreun motiv de „utilitate publica”.

  imi permit o singura corectie la articolul Dumneavoastra: in imagine este fatada fostului „Cinema Feroviar”. cinematograful „Buzesti” se afla la trei numere postale dupa cladirea Hotelului „Marna” si a fost deja demolat.

  mihai

  Noiembrie 25, 2010 at 11:57 pm

  • Corect. Va multumim pentru rectificare.

   Irina Zamfirescu

   Noiembrie 26, 2010 at 8:08 am

 2. […] proiect si inexistenta lui am mai scris aici. Deci revenim cu picioarele pe pamant si cu buldozerele pe Berzei. Este iarna si, mai important, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: